Przepis na karkówkę gotowaną na kanapki 📖

Przepis na karkówkę gotowaną na kanapki:

Składniki:
- 500 g karkówki wieprzowej
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu

Wykonanie:
1. Karkówkę umyj i osusz. Następnie pokrój ją na plastry o grubości około 1 cm.
2. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj.
3. W dużym garnku rozgrzej olej. Dodaj pokrojone mięso i smaż je na złoty kolor z obu stron.
4. Gdy mięso będzie już lekko przypieczone, dodaj do garnka cebulę i czosnek. Smaż wszystko razem przez około 5 minut, aż warzywa zmiękną.
5. Następnie wsyp paprykę, sól i pieprz do garnka. Całość dokładnie wymieszaj, aby przyprawy równomiernie pokryły mięso i warzywa.
6. Zalej karkówkę wodą tak, aby mięso było zakryte. Ziarnko przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
7. Po tym czasie wyjmij mięso z garnka i delikatnie pokrój je na cienkie plastry.
8. Przelej do miseczki część wywaru, który pozostał w garnku - możesz użyć go jako sosu.
9. Gotowe plastry karkówki możesz podawać na chrupiących kanapkach z dodatkiem ulubionych warzyw czy sosów.

Smacznego!

Podobne przepisy

karkówkę na kanapki
karkówkę gotowaną
gotowaną karkówkę w sosie
kanapki
golonkę na kanapki