Przepis na karkówkę na słodko 📖

Przepis na karkówkę na słodko:

Składniki:
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 1/2 szklanki miodu
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 1/4 szklanki octu jabłkowego
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżka startej świeżej imbiru
- 1 łyżka mąki pszenna
- sól i pieprz do smaku
- olej roślinny do smażenia

Instrukcje:

1. Przygotuj marynatę, mieszając miód, sos sojowy, ocet jabłkowy, posiekany czosnek i imbir w misce. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

2. Przełóż karkówkę do dużej miski i zalej przygotowaną marynatą. Wymieszaj, aby mięso było dokładnie pokryte sosem. Odstaw na minimum 1 godzinę, pozostawiając w lodówce. Im dłużej marynuje, tym smak będzie bardziej intensywny.

3. Po wymaganym czasie, rozgrzej olej roślinny na głębokiej patelni lub w rondlu na średnim ogniu.

4. Wyjmij karkówkę z marynaty i odsącz ją delikatnie, usuwając nadmiar sosu.

5. Oprósz mięso mąką pszenną z obu stron, aby było równomiernie pokryte.

6. Smaż karkówkę na rozgrzanym oleju przez około 4-5 minut z każdej strony, aż będzie rumiane. Możesz smażyć mięso partiami, jeśli patelnia nie pomieści całej kawałkowatej karkówki.

7. Gdy karkówka będzie gotowa, wyjmij ją z patelni i odłóż na talerz. Pozwól jej odpocząć przez kilka minut, aby mięso nabrało soczystości.

8. Podawaj karkówkę na talerzach, polewając delikatnie pozostałym sosem z marynaty. Możesz też udekorować mięso posiekaną natką pietruszki lub cząstkami cytryny dla świeżości.

Gotowe! Smacznego!

Podobne przepisy

kolacje na slodko
tartę na słodko
tofu na słodko
wątróbka na słodko
żeberka na słodko