Przepis na karkówkę na słodko 📖
Przepis na karkówkę na słodko:Składniki:
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 1/2 szklanki miodu
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 1/4 szklanki octu jabłkowego
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżka startej świeżej imbiru
- 1 łyżka mąki pszenna
- sól i pieprz do smaku
- olej roślinny do smażenia
Instrukcje:
1. Przygotuj marynatę, mieszając miód, sos sojowy, ocet jabłkowy, posiekany czosnek i imbir w misce. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
2. Przełóż karkówkę do dużej miski i zalej przygotowaną marynatą. Wymieszaj, aby mięso było dokładnie pokryte sosem. Odstaw na minimum 1 godzinę, pozostawiając w lodówce. Im dłużej marynuje, tym smak będzie bardziej intensywny.
3. Po wymaganym czasie, rozgrzej olej roślinny na głębokiej patelni lub w rondlu na średnim ogniu.
4. Wyjmij karkówkę z marynaty i odsącz ją delikatnie, usuwając nadmiar sosu.
5. Oprósz mięso mąką pszenną z obu stron, aby było równomiernie pokryte.
6. Smaż karkówkę na rozgrzanym oleju przez około 4-5 minut z każdej strony, aż będzie rumiane. Możesz smażyć mięso partiami, jeśli patelnia nie pomieści całej kawałkowatej karkówki.
7. Gdy karkówka będzie gotowa, wyjmij ją z patelni i odłóż na talerz. Pozwól jej odpocząć przez kilka minut, aby mięso nabrało soczystości.
8. Podawaj karkówkę na talerzach, polewając delikatnie pozostałym sosem z marynaty. Możesz też udekorować mięso posiekaną natką pietruszki lub cząstkami cytryny dla świeżości.
Gotowe! Smacznego!