Przepis na karkówke w piekarniku 📖
Przepis na karkówkę w piekarniku:Składniki:
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 2 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki suszonego tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
1. Przed rozpoczęciem przygotowań, karkówkę umyj i osusz, następnie naciąć delikatnie skórę nożem, pamiętając, aby nie przechodzić przez miąższ mięsa.
2. W małej misce wymieszaj olej, czosnek, tymianek, słodką paprykę, sól i pieprz, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
3. Nacieraj marynatą miejscami pomiędzy nacięciami na skórze, starając się, aby wszędzie został równomiernie rozprowadzony.
4. Odstaw karkówkę do lodówki na około 1 godzinę, aby marynata mogła wniknąć w mięso.
5. Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.
6. Przed włóż karkówkę do piekarnika, owin w folię aluminiową, zapewniając szczelne zamknięcie.
7. Umieść mięso w piekarniku i piecz przez około 1,5 godziny (z czasem pieczenia można dostosować w zależności od grubości karkówki). Przykładowo, na każdą grubość mięsa o grubości 2,5 cm, piecz przez około 20 minut.
8. Po tym czasie, usuń folię aluminiową i podgrzej piekarnik do temperatury 220°C. Piecz karkówkę jeszcze przez 10-15 minut, aby uzyskać złocistą skórkę.
9. Wyjmij mięso z piekarnika i pozwól mu odpocząć przez kilka minut przed pokrojeniem.
10. Karkówkę pokrój w plastry i podawaj jako główne danie z ulubionymi dodatkami, na przykład ziemniakami i surówką.
Smacznego!