Przepis na karkówkę duszona w piekarniku 📖

Przepis na karkówkę duszoną w piekarniku:

Składniki:
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 500 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Karkówkę pokrój na kawałki o grubości około 2 cm.
2. Cebulę obierz i pokrój w piórka, a czosnek posiekaj.
3. Marchewki i seler obierz, następnie pokrój w kostkę.
4. W rondlu rozgrzej olej i obsmaż na nim karkówkę z obu stron, aż się zrumieni. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
5. Do rondla dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż będą miękkie.
6. Dodaj marchewkę i seler, smaż przez kolejne kilka minut.
7. Dodaj miód, musztardę, bulion warzywny, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
8. Gotujący się sos zalej karkówkę w naczyniu żaroodpornym.
9. Przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C.
10. Dusz karkówkę w piekarniku przez około 2 godziny, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
11. Po tym czasie usuń folię i piecz jeszcze przez 15-20 minut, aby karkówka się zrumieniła.
12. Wyjmij naczynie z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut.
13. Możesz podać karkówkę duszoną z wybranymi dodatkami, np. ziemniakami lub surówką z kiszonej kapusty.

Smacznego!

Podobne przepisy

karkówkę duszoną
karkówkę duszona w rękawie
karkówkę duszoną w sosie
karkówkę duszona w kapuście
karkowke duszona z pieczarkami