Przepis na pampuchy w piekarniku 📖

Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 250 ml ciepłego mleka
- 2 jajka
- 75 g roztopionego masła
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 100 g płatków migdałowych

Przygotowanie:
1. W dużym naczyniu rozpuść drożdże w ciepłym mleku i dodaj 1 łyżeczkę cukru. Odstaw na 10 minut, aż drożdże zaczną się pienić.
2. Dodaj do naczynia mąkę, jajka, roztopione masło, sol, ekstrakt z wanilii oraz pozostały cukier. Dobrze wymieszaj składniki, a następnie zagnieć ciasto. Jeśli potrzeba, dodaj odrobinę mąki lub mleka, aby uzyskać elastyczne ciasto.
3. Przykryj naczynie ściereczką i pozostaw je w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
4. Gdy ciasto wyrośnie, podziel je na równą ilość porcji i formuj z nich kulki o średnicy około 5 cm.
5. Dno wysokiej blaszki lub naczynia do pieczenia posmaruj masłem, a następnie ułóż na nim pampuchy, zachowując odstępy między nimi. Posyp je cukrem waniliowym oraz płatkami migdałowymi.
6. Wstaw blaszkę do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 20-25 minut, aż pampuchy nabiorą złocistego koloru.
7. Wyjąć pieczone pampuchy z piekarnika i zostawić je do ostudzenia przez kilka minut.
8. Podawaj ciepłe pampuchy z ulubionym dżemem lub polewą czekoladową. Smacznego!

Podobne przepisy

pampuchy sos
pampuchy
nadziewane pampuchy
dobre pampuchy
pampuchy drożdżowe