Przepis na karkówkę wieprzową 📖

Przepis na karkówkę wieprzową:

Składniki:
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki oleju
- Sól i pieprz do smaku

Instrukcje:
1. Karkówkę dokładnie umyj i osusz.
2. W miseczce wymieszaj musztardę, rozgniecione ząbki czosnku, sól i pieprz.
3. Obtocz karkówkę w przygotowanej marynacie z musztardy i czosnku, starając się równomiernie pokryć mięso.
4. Posmaruj karkówkę olejem z obu stron.
5. Wstaw karkówkę do lodówki i pozostaw ją tam na minimum 2 godziny, aby się zamarynowała.
6. Przygotuj grill lub patelnię grillową.
7. Kiedy grill będzie rozgrzany, włóż nań karkówkę i smaż z obu stron przez około 10-15 minut (czas smażenia zależy od grubości mięsa).
8. Gdy mięso będzie gotowe, wyjmij je z grilla i odstaw na chwilę, aby odpoczęło.
9. Następnie pokrój karkówkę w plastry i podawaj jako danie główne, idealnie pasując do pieczonych ziemniaków lub sałatki.

Smacznego!

Podobne przepisy

golonkę wieprzową
kiełbasę wieprzową
pasztetową wieprzową
wątróbkę wieprzowa
kiełbasę wieprzową wędzoną