Przepis na karkówkę wołową 📖
Przepis na karkówkę wołową:Składniki:
- 500g karkówki wołowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- Sok z 1 cytryny
- Oliwa do smażenia
Instrukcje:
1. Przygotuj marynatę, mieszając oliwę z oliwek, posiekany czosnek, sól, pieprz, słodką paprykę i sok z cytryny w miseczce.
2. Karkówkę umyj i osusz. Następnie pokrój na kawałki o grubości około 2 cm.
3. Wrzuć połowę marynaty do miski, dodaj pokrojoną karkówkę i dobrze wymieszaj, by mięso pokryło się marynatą. Pozostaw na minimum 30 minut, aby mięso się zamarynowało.
4. Na patelni rozgrzej trochę oliwy. Smaż karkówkę na średnim ogniu przez około 4-5 minut z każdej strony, aż będzie dobrze przypieczona.
5. Przełóż smażone kawałki mięsa do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 20-25 minut, aż mięso będzie dobrze wypieczone.
6. Po wyjęciu z piekarnika, przykryj karkówkę folią aluminiową i odczekaj kilka minut przed podaniem. Dzięki temu mięso będzie bardziej soczyste.
7. Podawaj karkówkę wołową z ulubionymi dodatkami, na przykład pieczonymi ziemniakami i sałatką. Smacznego!