Przepis na karkówkę z cebulą i pieczarkami 📖

Składniki:
- 500 g karkówki wieprzowej
- 2 cebule
- 200 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka miodu
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Karkówkę umyj i pokrój w plastry o grubości około 1 cm. Oprósz solą i pieprzem z obu stron.
2. Cebulę pokrój w piórka, pieczarki w plasterki, a czosnek posiekaj drobno.
3. Na dużej patelni rozgrzej olej i smaż karkówkę z obu stron, aż będą dobrze zarumienione. Wyjmij mięso z patelni i odłóż na talerz.
4. Na tej samej patelni podsmaż cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodaj pieczarki i smaż je, aż odparuje z nich woda.
5. Wrzuć na patelnię czosnek, dodaj sos sojowy i miód. Dokładnie wymieszaj składniki.
6. Dodaj na patelnię karkówkę, zmniejsz ogień i duś wszystko przez około 10 minut.
7. Po tym czasie, sprawdź czy mięso jest odpowiednio miękkie i soczyste. Jeżeli tak, podawaj danie.

Karkówka w towarzystwie cebuli i pieczarek to świetne danie na obiad lub kolację. Może być podana z ziemniakami lub sałatką. Smacznego!

Podobne przepisy

karkówkę z pieczarkami i cebulą
karkówkę z pieczarkami i cebulą w sosie pomidorowym
karkówkę z cebulą
karkówkę z cebulą i ketchupem
karkowke z majonezem i cebula