Przepis na karkowke z majonezem i cebula 📖
Składniki:- 1 kg karkówki wieprzowej
- 2 duże cebule
- 2 łyżki majonezu
- Sól i pieprz do smaku
- Oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Karkówkę umyj i osusz. Następnie pokrój ją na 2-3 cm grube plastry.
2. Cebule obierz i pokrój w cienkie plastry.
3. W małej misce wymieszaj majonez z solą i pieprzem.
4. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek i obsmaż kawałki karkówki z obu stron, aż staną się złociste.
5. Wyłącz ogień, wyłóż mięso z patelni na talerz i przykryj, aby się "odpoczęło".
6. Na tej samej patelni podsmaż cebulę aż będzie miękka i lekko złocista.
7. Po upływie kilku minut przykryj mięso plastrami cebuli.
8. Na wierzch każdego plasterka mięsa rozprowadź równomiernie przygotowany wcześniej majonez.
9. Piecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 180°C przez około 30 minut, aż karkówka będzie miękka i soczysta.
10. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, pokrój na porcje i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!