Przepis na karkówkę z serem i majonezem 📖
Przepis na karkówkę z serem i majonezem:Składniki:
- 500g karkówki wieprzowej
- 150g żółtego sera
- 4 łyżki majonezu
- Sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. Karkówkę oczyść z nadmiaru tłuszczu i pokrój na kotlety o grubości około 2 cm. Posól i popieprz mięso z obu stron.
2. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety z obu stron, aż będą złociste i dobrze przypieczone. Przełóż je na ognioodporną formę.
3. Na każdym kotleciku nałóż łyżkę majonezu równomiernie. Możesz dodatkowo doprawić majonez ulubionymi przyprawami, jeśli chcesz.
4. Następnie na majonez nałóż plasterki żółtego sera, równomiernie rozłożone na kotletach.
5. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180°C i zapiekaj karkówkę z serem przez około 10-12 minut, aż ser się roztopi i nabierze złotego koloru.
6. Wyjmij z piekarnika i podawaj od razu. Możesz podać karkówkę z serem jako główne danie, dodając ulubione dodatki, takie jak ziemniaki, sałatka lub pieczywo.
Smacznego!