Przepis na karkówkę z żurawiną 📖

Składniki:
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 200 g żurawiny
- 3 łyżki musztardy
- 3 łyżki miodu
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Karkówkę umyj, osusz i pokrój na grube plastry.
2. W misce wymieszaj musztardę, miód, przeciśnięty czosnek, sól i pieprz. Dodaj do tego pokrojoną w piórka cebulę.
3. Plastry karkówki obtocz w marynacie z musztardy i miodu, dokładnie natrzyj.
4. Odstaw marynatę w lodówce na minimum 30 minut, aby mięso nabrało smaku.
5. Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż plasterki karkówki z każdej strony, aż staną się rumiane.
6. Przełóż usmażone plastry do naczynia żaroodpornego.
7. W garnku zagotuj żurawinę z odrobiną wody, dodaj sól i ewentualnie cukier, jeśli jest potrzebny.
8. Przelej żurawinę na karkówkę w naczyniu żaroodpornym.
9. Naczynie przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 1 godzinę, aż karkówka będzie miękka i soczysta.
10. Karkówkę z żurawiną podawaj na gorąco, jako główne danie obiadowe.

Podobne przepisy

karkówkę z żurawiną i jabłkami
karkówkę pieczona z żurawiną
pasztet z żurawiną
herbata zimowa z żurawiną
pieczony indyk z żurawiną