Przepis na pasztet z żurawiną 📖

Składniki:
- 400 g cielęcego mięsa (np. łopatka)
- 200 g wątróbki drobiowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g suszonej żurawiny
- 2 jajka
- 2 łyżki tartej bułki
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- sól i pieprz do smaku
- masło do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Mięso, wątróbkę, cebulę i czosnek umyj i posiekaj. Wrzuć wszystkie składniki do blendera i zmiksuj na gładką masę.
2. Dodaj do masy żurawinę, jajka, tartą bułkę oraz przyprawy (majeranek, tymianek, sól i pieprz). Dokładnie wymieszaj.
3. Masę przełóż do foremki do pasztetu, natłuszczając ją masłem.
4. Piecz pasztet w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 45 minut.
5. Po upieczeniu, pasztet wyjmij z piekarnika i ostudź. Następnie wstaw go do lodówki na kilka godzin, aby dobrze się schłodził.
6. Pasztet podawaj na kromce chleba lub jako dodatek do sałatek.

Smacznego!

Podobne przepisy

pasztet drobiowy z żurawiną
pasztet wielkanocny z żurawiną
karkówkę z żurawiną
karkówkę z żurawiną i jabłkami
ciasteczka owsiane z żurawiną