Przepis na karp pieczony 📖

Składniki:
- karp w całości o wadze ok. 1,5 kg
- sól
- pieprz
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:
1. Karpowi należy dokładnie oczyścić, usunąć łuski i wnętrzności, a następnie opłukać i osuszyć.
2. Następnie przygotować farsz: cebulę i czosnek drobno posiekać, a cytrynę pokroić w plasterki.
3. Wewnątrz karpia posolić i popieprzyć, a na to rozłożyć farsz z cebuli, czosnku i cytryny.
4. Karp zamknąć i skleić za pomocą wykałaczek.
5. Blachę posmarować masłem, a karpia położyć na niej. Wierzch karpia posmarować oliwą.
6. Karpia piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 30-40 minut do momentu, aż będzie miękki i lekko zrumieniony.
7. Przed podaniem karpia kroimy w plastry, a na wierzch można położyć skropioną cytryną.

Smacznego!

Podobne przepisy

karp smazony
rybę karp
pieczony camembert
bigos pieczony
dorsza pieczony