Przepis na karpatka z kremem budyniowym 📖

Przepis na karpatkę z kremem budyniowym:

Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 200 g masła
- 4 jajka
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 500 ml śmietany kremówki (minimum 30% tłuszczu)
- 1/2 szklanki cukru pudru

Przygotowanie:
1. Masło roztopić i wystudzić.
2. Do rondelka wlać jedną szklankę mleka, dodać cukier waniliowy i zagotować.
3. Resztę mleka wymieszać z budyńami i cukrem, następnie wlać do zagotowanego mleka.
4. Całość dokładnie wymieszać i gotować, aż powstanie gęsty krem budyniowy. Odstawić do ostudzenia.
5. W oddzielnym rondelku zagotować 1/2 szklanki wody z masłem, a następnie dodać mąkę. Na małym ogniu cały czas mieszać, aż powstanie gładkie ciasto.
6. Rondel zdjąć z ognia i po ostudzeniu, wbijać po jednym jajku, każde dokładnie mieszając. Masa powinna być gładka i jednolita.
7. Przygotowane ciasto przełożyć do garnka i wyrównać, formując płaską powierzchnię.
8. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
9. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30-35 minut, aż stanie się złote.
10. Gdy ciasto ostygnie, przekroić je na pół. Dolną część nasączyć sokiem owocowym lub tzw. kompotem własnym wyborem.
11. Na spód wyłożyć przygotowany krem budyniowy.
12. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno i wyłożyć na krem budyniowy.
13. Przykryć górną częścią ciasta.
14. Karpatkę posypać cukrem pudrem i schłodzić w lodówce przez kilka godzin przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

tartę z kremem budyniowym
rurki z kremem budyniowym
tartaletki z kremem budyniowym
eklerki z kremem budyniowym
biszkopt z galaretką i kremem budyniowym