Przepis na karpatkę delecta 📖

Przepis na Karpatkę delecta:

Składniki:
- 1 opakowanie masy karpatkowej delecta
- 3 szklanki mleka
- 200 g masła
- 6 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka cukru

Wykonanie:
1. Zagotuj mleko w garnku. Dodaj masło i wymieszaj, aż się rozpuści.
2. Stopniowo wsypuj mąkę do garnka z mlekiem, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki.
3. Gotuj masę na małym ogniu, cały czas mieszając, aż będzie miała gładką konsystencję i odczepi się od garnka. Zdejmij z ognia i ostudź.
4. Oddziel białka od żółtek jajek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
5. Do ostudzonej masy dodaj żółtka i łyżkę cukru. Dokładnie wymieszaj.
6. Stopniowo dodawaj ubite białka do masy karpatkowej, delikatnie mieszając, aby nie zniwelować piany.
7. Przedziel masę na dwie części. Wyłóż jedną część na wysmarowaną i posypaną mąką blachę, równomiernie rozprowadzając.
8. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez około 25-30 minut, aż karpatka będzie złota i wyrośnięta.
9. Upieczoną karpatkę wyjmij z piekarnika i ostudź.
10. Drugą część masy karpatkowej wyłóż na ostudzoną blatkarpatki i równomiernie rozprowadź.
11. Przykryj drugą częścią upieczonej karpatki.
12. Możesz jeszcze posypać wierzch karpatki cukrem pudrem przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto zebra delecta
na karpatke
krem na karpatkę
karpatke na thermomix
najlepszą karpatkę