Przepis na krem na karpatkę 📖

Przepis na krem do karpatki:

Składniki:
- 500 ml mleka
- 4 żółtka
- 100 g cukru
- 60 g mąki
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 200 ml śmietany kremówki

Wykonanie:
1. W rondlu podgrzej mleko, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
2. W misce dokładnie wymieszaj żółtka z cukrem, a następnie dodaj mąkę i wymieszaj ponownie.
3. Stopniowo dodawaj ciepłe mleko do miski z żółtkami, ciągle mieszając, aby uniknąć grudek.
4. Przełóż mieszankę do rondla i gotuj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż krem zgęstnieje.
5. Zdejmij rondel z ognia, dodaj ekstrakt z wanilii i wymieszaj.
6. Przelej krem do miski, przykryj folią spożywczą dotykającą powierzchni kremu i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
7. W osobnej misce ubij śmietanę na sztywno.
8. Do wystudzonego kremu dodaj ubitą śmietanę i delikatnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
9. Twój krem do karpatki jest gotowy! Możesz go teraz użyć do nadziewania ciasta karpatkowego.

Podobne przepisy

karpatke krem
karpatke ciasto i krem
na karpatke
podaj karpatkę
karpatkę domową