Przepis na kasia in ogórki kiszone 📖
Przepis na kiszone ogórki:Składniki:
- 1 kg ogórków gruntowych
- 2-3 gałązki świeżego koperku
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2-3 liście chrzanu (opcjonalnie)
- woda
Sposób przygotowania:
1. Ogórki dokładnie umyj i osusz. Możesz zostawić skórkę, jeśli jest ona elastyczna i nie ma żadnych uszkodzeń.
2. Wytnij z każdego ogórka oba końce.
3. Przełóż ogórki do dużego słoja lub drewnianej beczki.
4. Koperek dokładnie umyj, osusz i posiekaj drobno.
5. Czosnek obraź ze skórki i drobno posiekaj.
6. Wsyp koperek i czosnek do słoja z ogórkami.
7. Dodaj sól, cukier i (opcjonalnie) liście chrzanu.
8. Zalej ogórki zimną wodą tak, aby były całkowicie przykryte.
9. Przykryj słoik lub beczkę gazą lub specjalną pokrywką do kiszenia.
10. Odstaw słoik z ogórkami w ciepłe miejsce na około 3-4 dni, a potem przenieś do lodówki.
11. Ogórki będą gotowe do spożycia po około 1-2 tygodniach, jednak możesz je jeść już po pierwszych dniach.
12. Przed podaniem możesz odlać część zalewy z słoika lub przełożyć ogórki do innych naczyń.
Smacznego!