Przepis na kiszone ogorki 📖

Przepis na kiszone ogórki:

Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych (najlepiej małe)
- 3-4 łyżki soli
- 1 litr wody
- 1 pęczek koperku
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka gorczycy (opcjonalnie)

Instrukcje:
1. Ogórki trzeba umyć i odszypułkować, ale nie obierać ze skórek.
2. Następnie ogórki kładziemy do dużej miski i posypujemy solą. Warto również dodać gorczycę dla dodatkowego smaku.
3. Przykrywamy ogórki talerzem lub obrusem, a na wierzch dajemy ciężar (np. słoik z wodą), aby ogórki zaczęły puścić sok.
4. Pozostawiamy ogórki w misce na około 2 godziny lub do momentu, gdy zaczną puścić sok.
5. W międzyczasie możemy przygotować zalewę. Wodę zagotowujemy, a następnie studzimy ją.
6. Po 2 godzinach, obmywamy ogórki z nadmiaru soli pod wodą zimną.
7. Ogórki kładziemy do słoików, dodajemy pokrojony koperek oraz czosnek, a na wierzch zalewamy studzoną wodą.
8. Słoiki szczelnie zamykamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na około 2-3 dni.
9. Po 2-3 dniach słoiki z ogórkami przenosimy do lodówki, gdzie będą mogły kisić się przez około 2-3 tygodnie.

Gotowe! Teraz możesz cieszyć się domowymi, kiszonymi ogórkami.

Podobne przepisy

ogorki kiszone
ogorki kiszone z gorczyca
ogórki kiszone w baniakach
ogórki kiszone krojone
ogórki kiszone chleb