Przepis na ogorki kiszone 📖

Składniki:
- świeże ogórki gruntowe
- sól
- woda przegotowana i ostudzona
- liście chrzanu lub wojłoku

Sposób przygotowania:
1. Ogórki umyć i odsączyć z wody.
2. Pokroić ogórki na plasterki lub paski.
3. Ułożyć ogórki w szklanym słoiku warstwowo, dodając po kilka liści chrzanu lub wojłoku na zmianę z ogórkami.
4. Każdą warstwę posypać solą (około 1 łyżeczka soli na 1 kg ogórków).
5. Wlać przegotowaną i ostudzoną wodę do słoika tak, aby ogórki były całkowicie zanurzone w wodzie.
6. Przykryć słoik wieczkiem i odstawić w ciepłe miejsce.
7. Co 2-3 dni należy sprawdzać stan ogórków i ewentualnie usuwać pleśń z powierzchni wody.
8. Po około 2-3 tygodniach ogórki będą gotowe do spożycia. Przechowywać w lodówce.

Podobne przepisy

kiszone ogorki
ogorki kiszone z gorczyca
ogórki kiszone w baniakach
ogórki kiszone krojone
ogórki kiszone chleb