Przepis na kebab baranina 📖

Składniki:
- 500g mięsa baraniny (np. udziec)
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżeczka papryki ostra
- 1 łyżeczka cuminu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżka soku z cytryny
- Sól i pieprz do smaku
- 4 tortille lub placki pita
- Świeże warzywa (np. sałata, pomidory, ogórki)
- Opcjonalnie: sos kebab, hummus, tzatziki

Przygotowanie:
1. Mięso baraniny umyj i pokrój na cienkie paski.
2. W miseczce wymieszaj oliwę, czosnek, paprykę ostrą, cumin, słodką paprykę, sok z cytryny, sól i pieprz.
3. Dodaj paski mięsa do miski i dokładnie obtocz je w marynacie.
4. Pozostaw mięso w marynacie na około 30 minut, aby się przegryzło.
5. Na rozgrzaną grillową patelnię lub ruszt grillowy połóż paski mięsa i smaż je przez około 4-5 minut z każdej strony, aż będą dobrze upieczone.
6. Podgrzej tortille lub placki pita.
7. Na każdej tortilli ułóż porcję mięsa baraniny, dodaj ulubione warzywa i sosy (np. sos kebab, hummus, tzatziki).
8. Zwinięte tortille podawaj od razu.

Smacznego!

Podobne przepisy

zapiekanka kebab
kebab sałatkę
prawdziwy kebab
kebab pizzę
kebab po turecku