Przepis na kebab w tortilli 📖
Oto przepis na kebab w tortilli:Składniki:
- 300 g mielonego mięsa (np. wołowe lub drobiowe)
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżka przyprawy kebab (lub mieszanka kuminu, kolendry, słodkiej papryki i soli)
- 4 tortille
- 1 świeży ogórek, pokrojony w plastry
- 1 pomidor, pokrojony w plasterki
- 1 papryka, pokrojona w paski
- Sos jogurtowy lub czosnkowy, według uznania
Instrukcje:
1. Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni i wrzuć cebulę, podsmażając ją aż do momentu, gdy zmięknie i nabierze złotego koloru.
2. Dodaj czosnek i mielone mięso na patelnię. Smaż, mieszając, aż mięso będzie dobrze usmażone i nie będzie już różowe.
3. Wsyp przyprawę kebab i dokładnie wymieszaj. Smaż jeszcze przez kilka minut, aby smaki się połączyły.
4. Rozgrzej tortille w specjalnej patelni do grillowania lub na suchej, rozgrzanej patelni do momentu, gdy zaczną nabierać koloru.
5. Na każdej tortilli połóż porcję nadzienia z mięsa kebab. Następnie dodaj plastry ogórka, plasterki pomidora i paski papryki.
6. Skrop tortille sosem jogurtowym lub czosnkowym według własnego gustu.
7. Zwijaj tortille, zawijając boki do środka, a następnie zwijając je w rulon.
8. Kebaby w tortilli są gotowe do podania! Smacznego!