Przepis na kiełbasa biała surowa z piekarnika 📖
Składniki:- 1 kiełbasa biała surowa
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Przed rozpoczęciem, rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
2. W międzyczasie, cebulę i czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki.
3. Następnie, na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij na niej cebulę i czosnek.
4. Po chwili dodaj kiełbasę i smaż przez około 5 minut, aż nabierze złotego koloru ze wszystkich stron.
5. Po usmażeniu, przełóż kiełbasę wraz z cebulą i czosnkiem do naczynia żaroodpornego.
6. Dopraw solą i pieprzem według własnego smaku.
7. Naczynie z kiełbasą wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 30-40 minut, aż kiełbasa będzie dobrze przypieczona.
8. Po upieczeniu, wyjmij naczynie z piekarnika i pozostaw do lekkiego przestygnięcia.
9. Gotową kiełbasę białą surową z piekarnika podawaj jako główne danie, np. z pieczywem, surówką lub z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!