Przepis na kiełbasę na 10 kg mięsa 📖
Składniki:- 10 kg wieprzowego mięsa bez kości
- 180 g soli
- 40 g pieprzu czarnego
- 20 g majeranku
- 20 g czosnku w proszku
- 10 g cebuli w proszku
- 5 g suszonego tymianku
- 1 l zimnej wody
Przygotowanie:
1. Mięso dokładnie oczyść i zmiel na grubszą masę przy pomocy maszynki do mielenia mięsa.
2. W dużej misce połącz sól, pieprz czarny, majeranek, czosnek w proszku, cebulę w proszku, suszony tymianek i wodę. Dobrze wymieszaj, aż powstanie jednolita mieszanka.
3. Dodaj przygotowane mięso do miski z przyprawami i wodą. Dokładnie wymieszaj, najlepiej używając rękawiczek jednorazowych, aby składniki dobrze się połączyły.
4. Napełnij jelito wieprzowe mieszaniną mięso-przyprawy, starając się nie tworzyć pęcherzy powietrza wewnątrz kiełbasy. Zawiąż oba końce.
5. Gotową kiełbasę o długości około 15-20 cm możesz podzielić na mniejsze kawałki, jeśli wolisz krótsze odcinki.
6. Przygotowane kiełbasy umieść na desce lub w pojemniku i odstaw na kilka godzin lub całą noc do lodówki, aby składniki dobrze się przegryzły.
7. Po tym czasie kiełbasy można smażyć, gotować, grillować lub dowolnie przygotowywać.
Smacznego!