Przepis na kiełbasę pieprzową 📖
Przepis na kiełbasę pieprzową:Składniki:
- 1 kg mięsa wieprzowego (najlepiej boczek)
- 30 g soli
- 8 g pieprzu czarnego w ziarnach
- 2 g pieprzu cayenne
- 2 g czosnku w proszku
- 1 g oregano
- 1 g kolendry
- 1,5 m owijanej jelity wieprzowej
Przygotowanie:
1. Mięso wieprzowe pokrój na mniejsze kawałki. Odstaw na bok.
2. W moździerzu zmiel czarny pieprz, dodaj pieprz cayenne, czosnek, oregano i kolendrę.
3. W dużej misce wymieszaj mielony pieprz z mięsem. Dodaj sól i dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy.
4. Przykryj misę folią spożywczą i odstaw na 24 godziny do lodówki.
5. Po upływie 24 godzin, przygotuj maszynkę do mielenia mięsa z odpowiednią końcówką do nadziewania, oraz owijaną jelitę wieprzową.
6. Mięso przepuść przez maszynkę, nadziewając jednocześnie jelitę.
7. Uformuj kiełbasy na żądany rozmiar, zawiąż na końcach.
8. Gotowe kiełbasy podziel na porcje, owiń w folię spożywczą i przechowuj w zamrażalniku (lub gotuj/ grilluj od razu).
Smacznego!