Przepis na kiełbasę szynkową parzoną 📖

Przepis na kiełbasę szynkową parzoną:

Składniki:
- 1 kg szynki wieprzowej,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 2 łyżki musztardy,
- 1/2 szklanki bułki tartej,
- barwnik spożywczy (opcjonalnie).

Wykonanie:
1. Szynkę wieprzową umyj i osusz. Następnie pokrój ją na mniejsze kawałki.
2. Cebulę i czosnek obierz, a następnie posiekaj bardzo drobno.
3. Do miski dodaj pokrojoną szynkę, cebulę, czosnek, majeranek, tymianek, sól, pieprz, cukier i musztardę. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
4. Powstały farsz przełóż do maszynki do mielenia mięsa lub blendera i zmiel go.
5. Otrzymany farsz powinien być gęsty. Jeśli jest zbyt rzadki, możesz dodać bułkę tartą, która wchłonie nadmiar wilgoci.
6. Przygotowanym farszem napełnij jelita do kiełbasy (dostępne w sklepach spożywczych) wzdłuż ich długości, zostawiając wystarczająco dużo miejsca na wiązanie ich końców.
7. Gotową kiełbasę możesz zostawić naturalną lub, dla uzyskania atrakcyjniejszego wyglądu, obłożyć ją barwnikiem spożywczym.
8. W garnku zagotuj wodę i wsadź do niej kiełbasę. Gotuj na wolnym ogniu przez około 1,5-2 godziny.
9. Po ugotowaniu wyjmij kiełbasę na talerz i pozostaw do ostygnięcia.
10. Kiedy kiełbasa całkowicie ostygnie, możesz ją przechowywać w lodówce lub poddać dodatkowemu obróbce termicznej przed spożyciem.

Smacznego!

Podobne przepisy

na kiełbasę szynkową
kiełbasę szynkową
kiełbasę szynkową wieprzową
kiełbasę szynkowa z pieprzem
kiełbasę parzoną