Przepis na kiełbasę zwyczajną 📖

Składniki:
- 1 kg wieprzowiny (np. łopatka)
- 200 g boczku
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- ½ łyżeczki kminek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- skórka starta z jednej cytryny
- 1 metrowa jelita wieprzowe (opcjonalnie)

Wykonanie:
1. Mięso z łopatki i boczek zmielić przez grubszą tarkę lub w maszynce do mięsa.
2. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
3. W dużej misce wymieszać mięso, boczek, cebulę, czosnek i przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, kminek oraz startą skórkę cytryny. Dobrze wszystko wymieszać, aby składniki równomiernie się połączyły.
4. Jelita dokładnie wypłukać i nasadzić na wylewki napełnione letnią wodą, aby je nasączyć.
5. Przez jedną końcówkę jelita napełnić mięsnym farszem, starając się nie tworzyć powietrznych kieszonek.
6. Po napełnieniu kiełbasy, zawiązać jedną końcówkę węzłem, a drugą przekręcić kilka razy i również zawiązać węzłem.
7. Gotową kiełbasę podsuszyć na powietrzu przez około 2-3 godziny lub wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
8. Kiełbasę można podsmażyć na suchej patelni lub grillu, a następnie podać jako samodzielną przekąskę, dodatek do dań głównych lub jako składnik kanapek.

Smacznego!

Podobne przepisy

kiełbasę
kiełbasę 10 kg
kiełbasę 5 kg
kiełbasę gotowaną
kiełbasę golonkowa