Przepis na kisiel z liofilizowanym proszkiem z czarnej porzeczki 📖
Przepis na kisiel z liofilizowanym proszkiem z czarnej porzeczki:Składniki:
- 2 łyżki liofilizowanego proszku z czarnej porzeczki
- 4 szklanki wody
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- opcjonalnie: świeże owoce do dekoracji
Instrukcje:
1. W dużym garnku zagotuj wodę.
2. Dodaj cukier do wrzącej wody i zamieszaj aż się rozpuści.
3. W miseczce rozpuść 2 łyżki liofilizowanego proszku z czarnej porzeczki w niewielkiej ilości wody, aby utworzyć płynną pastę.
4. Dodaj pastę z proszku do wrzącej wody z cukrem i dokładnie wymieszaj.
5. W osobnej miseczce rozpuść mąkę ziemniaczaną w małej ilości wody.
6. Powoli wlej rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną do garnka z kisielem, stale mieszając, aby uniknąć grudek.
7. Gotuj kisiel na średnim ogniu przez około 5-10 minut, aż zgęstnieje. Nadal mieszaj, aby uniknąć przywierania do dna garnka lub tworzenia grudek.
8. Gdy kisiel zgęstnieje, wyłącz ogień i przelej go do pucharków lub miseczek.
9. Pozwól kisielowi ostygnąć w temperaturze pokojowej i umieść go w lodówce przez kilka godzin, aby zastygł.
10. Przed podaniem udekoruj kisiel świeżymi owocami, jeśli masz taką ochotę.
11. Smacznego!