Przepis na domowe lody z czerwonej porzeczki 📖
Składniki:- 500g czerwonej porzeczki
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 150g cukru
- 250 ml śmietanki kremówki
Przygotowanie:
1. Czerwoną porzeczkę dokładnie umyj i osusz.
2. Zblenduj porzeczkę i przetrzyj przez sito, aby pozbyć się pestek i skórek.
3. W rondelku zagotuj sok porzeczkowy, dodaj cukier i gotuj na małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie odstaw do ostygnięcia.
4. W osobnej misce ubij śmietankę na sztywno.
5. Wymieszaj jogurt z 2/3 porcji przestudzonego soku z porzeczki.
6. Delikatnie dolej ubitą śmietanę, dokładnie mieszając.
7. Masę przełóż do naczynia na lody i zamknij go szczelnie.
8. Umieść lody w zamrażarce na co najmniej 4 godziny.
9. Przed podaniem wyjmij lody z zamrażarki i pozostaw na kilka minut, aby łatwiej było je wyjąć.
10. Serwuj domowe lody z czerwonej porzeczki w miseczkach lub na waflach. Smacznego!