Przepis na kiszone ogórki sałatki 📖
Przepis na kiszone ogórki sałatki:Składniki:
- 1 kg małych ogórków
- 3 łyżki soli
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki octu
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek koperku
Sposób przygotowania:
1. Ogórki umyj, usuń końcówki i pokrój na cienkie plastry.
2. W misce wymieszaj wodę, sól i ocet.
3. Dodaj ogórki do tak przygotowanego płynu i dokładnie wymieszaj.
4. Następnie przelać ogórki do słoików.
5. Czosnek obierz i drobno posiekaj.
6. Koperek posiekaj na mniejsze kawałki.
7. Do każdego słoika dodaj posiekany czosnek i koperek.
8. Słoiki szczelnie zakręć i odstaw na 2-3 dni w temperaturze pokojowej.
9. Po tym czasie przetrzymuj ogórki w lodówce i podawaj jako dodatek do sałatek.
Smacznego!