Przepis na klasyczne muffinki 📖
Oto przepis na klasyczne muffinki:Składniki:
- 2 ¼ szklanki mąki pszennej
- 1 ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- ½ szklanki masła, w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ¾ szklanki mleka
Instrukcje:
1. Przed rozpoczęciem, nagrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj blachę na muffinki, wykładając ją papilotkami papierowymi.
2. W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sól.
3. W drugiej misce utrzyj masło i cukier, aż uzyskasz lekką i puszystą masę.
4. Dodaj jajka jeden po drugim, dobrze mieszając po każdym dodaniu. Włącz ekstrakt waniliowy.
5. Stopniowo dodawaj suche składniki do masy jajecznej, na przemian z mlekiem. Mieszaj delikatnie, tylko do połączenia się składników.
6. Rozłóż ciasto równomiernie na przygotowanej blaszce na muffinki, wypełniając papilotki do około 3/4 ich pojemności.
7. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 20-25 minut, lub do momentu, gdy górna część muffinek będzie złocista i sprężysta w dotyku.
8. Wyjmij muffinki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut.
9. Możesz opcjonalnie posypać muffinki cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową.
10. Smacznego!
Pamiętaj, że czas pieczenia może się różnić w zależności od indywidualnych ustawień piekarnika, dlatego warto sprawdzać muffinki za pomocą wykałaczki, aby upewnić się, że są one upieczone równomiernie.