Przepis na leczo klasyczne 📖

Przepis na klasyczne leczo:

Składniki:
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 papryki (czerwona i żółta)
- 2 cukinie
- 3 pomidory
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka oregano
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia

Instrukcja:

1. Cebulę i czosnek posiekaj i wrzuć na rozgrzany olej. Smaż na złoty kolor.

2. Papryki i cukinie pokrój w kostkę i dodaj do cebuli. Smaż na średnim ogniu przez około 10 minut.

3. Pomidory sparz i obierz ze skóry, a następnie pokrój w kostkę. Dodaj do warzyw.

4. Dodaj koncentrat pomidorowy, paprykę słodką i oregano. Dodaj odrobinę wody, wymieszaj i dusz na niskim ogniu przez około 30 minut.

5. Dopraw leczo solą i pieprzem do smaku.

Leczo podawaj na gorąco, z pieczywem lub ryżem. Smacznego!

Podobne przepisy

klasyczne leczo
klasyczne pulpety
klasyczne risotto
klasyczne tiramisu
klasyczne drinki