Przepis na klops wielkanocny 📖

Przepis na klops wielkanocny:

Składniki:
- 500g mielonego mięsa (np. wołowego lub wieprzowego)
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki bulionu

Sposób przygotowania:
1. W dużym naczyniu umieść mięso mielone, cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą, natkę pietruszki, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły.
2. Otrzymaną masę formuj w kształt klopsa.
3. Rozgrzej patelnię i rozpuść na niej masło.
4. Klopsa smaż z każdej strony na złoty kolor, a następnie odłóż na talerz.
5. W garnku podgrzej bulion, a następnie włóż do niego klopsa. Całość gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut, aby klops był dobrze przegotowany.
6. Gotowy klops wyjmij z bulionu i odłóż na talerz.
7. Bulion możesz wykorzystać jako sos. Jeśli jest zbyt rzadki, zagęść go mąką.
8. Podawaj klopsa z sosem i dodatkami, np. ziemniakami lub surówką.

Smacznego!

Podobne przepisy

wielkanoc klops
sos wielkanocny
wielkanocny stół
chlebek wielkanocny
obiad wielkanocny