Przepis na wielkanoc klops 📖

Składniki:
- 500g mięsa mielonego (np. wieprzowego)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- 1/4 szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
1. W dużej misce wymieszaj mięso mielone, posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek, bułkę tartą, jajka, mleko, sól i pieprz. Dokładnie wszystko wymieszaj.

2. Następnie uformuj z masy mięsnej okrągły klops.

3. Na patelni rozgrzej masło i obsmaż klops z każdej strony na złoty kolor.

4. Przełóż klops do naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 30 minut w temperaturze 180°C.

5. Po upieczeniu klopsa wyjmij z piekarnika i posyp posiekaną natką pietruszki.

6. Podawaj klopsa gorącego, najlepiej z sosem chrzanowym, ziemniakami i dodatkowymi warzywami.

Smacznego i wesołych Świąt Wielkanocnych!

Podobne przepisy

klops wielkanocny
żurek na wielkanoc
buraczki na wielkanoc
mięsa na wielkanoc
mieso na wielkanoc