Przepis na kluski leniwe kwestia smaku 📖

Przepis na kluski leniwe:

Składniki:
- 500 g twarogu
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka masła

Wykonanie:
1. Wymieszaj twaróg, jajka, cukier i szczyptę soli w dużej misce, aż wszystkie składniki się połączą.
2. Dodawaj mąkę stopniowo, mieszając ciasto za pomocą drewnianej łyżki, aż uzyskasz gładką i jednolitą masę. Ciasto powinno być miękkie, ale nieklejące się do rąk.
3. Zagotuj w garnku osolony wodę.
4. Nałóż masło na dno talerza, aby kluski się nie przyklejały.
5. Z ciasta odrywaj niewielkie kawałki i formuj z nich niewielkie kulki. Możesz uformować również mniejsze roladki.
6. Wrzuć kluski do gotującej się wody. Pamiętaj, żeby nie wrzucać zbyt dużo naraz, aby kluski miały miejsce na rozrastanie się.
7. Gotuj kluski przez około 5-7 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
8. Wyjmij kluski cedzakiem lub dużą łyżką, osącz je z wody i przełóż na talerz.
9. Możesz podawać kluski leniwe na słodko, polewając je zasmażaną bułką, sosem owocowym lub wiśniami, lub na słono z sosem grzybowym lub kwaśną śmietaną.

Kluski leniwe są pysznym, tradycyjnym daniem, które często znajduje się na polskich stołach. Smacznego!

Podobne przepisy

leniwe pierogi kwestia smaku
kluski śląskie kwestia smaku
na kluski leniwe
kluski leniwe
leniwe kluski