Przepis na kluski śląskie miękkie 📖

Składniki:

- 500 g ziemniaków
- 1 jajko
- około 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- masło do podania

Przygotowanie:

1. Ziemniaki dokładnie umyj, a następnie ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu odcedź je i lekko przestudź.

2. Obierz ziemniaki ze skórki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

3. W dużej misce wymieszaj starte ziemniaki, jajko, sól i stopniowo dodawaj mąkę, aż uzyskasz elastyczną konsystencję ciasta.

4. Na stolnicy podsyp mąką i wyłóż na nią przygotowane ciasto. Delikatnie zagniataj je, aż stanie się gładkie i jednolite.

5. Następnie podziel ciasto na mniejsze części i formuj z nich wałeczki o średnicy około 2-3 cm.

6. Kawałki wałeczków nożem o długim ostrzu krojone są na małe placuszki o długości około 2-3 cm.

7. Gotuj delikatne kluski w osolonym wrzątku, aż wypłyną na powierzchnię.

8. Kluski śląskie gotuj przez około 2-3 minuty, aż będą miękkie i lekko puszyste.

9. Gotowe kluski śląskie wyjmij wyciętą łyżką cedzakową i odsącz na ręczniku papierowym.

10. Podawaj gorące kluski śląskie posypane masłem.

Smacznego!

Podobne przepisy

miękkie kluski leniwe
kluski śląskie sos
kluski śląskie ile gotować
kluski śląskie bez jajka
kluski śląskie farsz