Przepis na kluski śląskie ile gotować 📖
Składniki:- 1 kg ziemniaków (najlepiej mączystych)
- 2 jajka
- 250 g mąki ziemniaczanej
- 150 g mąki pszennej
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. Ziemniaki umyj, obierz, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. Do startych ziemniaków dodaj jajka, przesianą mąkę ziemniaczaną oraz mąkę pszeniczną. Wymieszaj wszystkie składniki dokładnie, aż powstanie jednolita masa.
3. Dodaj szczyptę soli i ponownie wymieszaj.
4. Gotuj wodę w dużym garnku z dodatkiem soli.
5. Na obsypany stolnicę wyłóż część ciasta ziemniaczanego i rozwałkuj na grubość około 1 cm.
6. Następnie pokrój uzyskaną masę na plastry o szerokości około 2 cm.
7. Na gotującą się wodę wrzucaj kawałki ciasta i gotuj przez około 10-15 minut.
8. Gotowe kluski śląskie wyjmij z wrzątku cedzakiem lub łyżką cedzącą i odstaw na durszlak, aby nadmiar wody spłynął.
9. Powtórz czynności 5-8 aż zużyjesz całe ciasto.
10. Gotowe kluski śląskie podawaj od razu, np. polane tłuszczem ze skwarkami, z sosem pieczeniowym lub innym ulubionym dodatkiem. Smacznego!