Przepis na kluski śląskie z czym 📖

Przepis na kluski śląskie z sosem pieczeniowym:

Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 1 jajko
- 150 g mąki pszennej
- Sól
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 500 ml bulionu wołowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu odcedź i przeciśnij przez praskę do ziemniaków lub przetrzyj przez sito.
2. Do przestudzonych ziemniaków dodaj jajko i dokładnie wymieszaj.
3. Stopniowo dodawaj mąkę, mieszając ciasto drewnianą łyżką. Kiedy ciasto będzie odpowiednio gęste i puszyste, wyłóż je na oprószoną mąką stolnicę.
4. Podziel ciasto na kilka części i z każdej formuj okrągłe kluski.
5. W dużym rondlu doprowadź do wrzenia osoloną wodę. Wrzuć kluski i gotuj na wolnym ogniu przez około 10-15 minut, aż będą miękkie. Pod koniec gotowania klusek mogą wynurzać się na wierzch, ale po ugotowaniu opadną.
6. Podczas gotowania klusek przygotuj sos pieczeniowy. Na patelni podsmaż cebulę na maśle, a następnie dodaj mąkę i smaż chwilę, aż uzyskasz aromatyczną i rumianą zaprawę.
7. Powoli dodawaj bulion wołowy, ciągle mieszając, aby uniknąć grudek. Dodaj koncentrat pomidorowy, sól i pieprz do smaku. Gotuj sos jeszcze przez kilka minut, aż zgęstnieje.
8. Gotowe kluski śląskie wyjmij delikatnie łyżką cedzakową i przełóż na talerze. Polej je sosem pieczeniowym i podawaj gotowe danie jeszcze ciepłe.

Smacznego!

Podobne przepisy

kluski leniwe z czym podawać
kluski śląskie sos
kluski śląskie bez jajka
czarne kluski śląskie
kluski śląskie z nadzieniem