Przepis na kluski leniwe z czym podawać 📖

Przepis na kluski leniwe:

Składniki:
- 500 g twarogu
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:
1. W dużym naczyniu połącz twaróg, jajka, mąkę, sól i cukier.
2. Wymieszaj składniki, aż uzyskasz jednolite ciasto.
3. Na krótko odstaw ciasto, aby odpoczęło przez około 15 minut.
4. W dużym garnku zagotuj osolony wodę.
5. Zanurz łyżkę w gorącej wodzie, a następnie wyjmij porcję ciasta i formuj kulki.
6. Wrzuć kluski leniwe do gotującej się wody i gotuj przez około 5-7 minut. Kluski będą gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię wody.
7. Wyjmij kluski z wody za pomocą cedzaka, a następnie odsącz je na papierowym ręczniku.
8. Na patelni rozpuść masło, a następnie podsmaż na nim kluski leniwe na złoty kolor.

Kluski leniwe można podać na wiele sposobów! Oto kilka propozycji:

1. Tradycyjnie - posypane cukrem pudrem i polane smażonym masłem.
2. Z musem owocowym - podaj kluski z ulubionym musem owocowym, na przykład malinowym, truskawkowym lub jagodowym.
3. Z sosem waniliowym - podgrzej mleko z dodatkiem cukru waniliowego, i polej nim kluski leniwe.
4. Z owocami - gotowe kluski udekoruj ulubionymi świeżymi lub konserwowanymi owocami, na przykład truskawkami, jeżynami lub porzeczkami.
5. Z kwaśną śmietaną - po prostu polać kluski leniwe śmietaną i cieszyć się tradycyjnym smakiem.

Smacznego!

Podobne przepisy

pulpety z czym podawać
kopytka z czym podawać
frytki z czym podawać
żurek z czym podawać
yorkshire pudding z czym podawać