Przepis na kluski śląskie z mąką pszenną 📖
Przepis na kluski śląskie z mąką pszenną:Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 200 ml ciepłej wody
- sól
Wykonanie:
1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę z odrobiną soli.
2. Wlej ciepłą wodę stopniowo do mąki, cały czas mieszając, aż powstanie jednolite ciasto.
3. Dodaj jajka do ciasta i dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
4. Odstaw ciasto na około 15 minut, aby odpoczęło.
5. Następnie z ciasta formuj kulkę i lekko spłaszczaj ją w dłoniach, tworząc około 2-3 cm grubości kluseczki.
6. Gotuj w dużej ilości osolonej wody. Kluski wrzucaj pojedynczo do wrzątku i gotuj przez około 3-5 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
7. Wyjmij gotowe kluski łyżką cedzakową i przełóż do drugiego naczynia.
8. Powtarzaj proces gotowania dla pozostałych klusek.
Możesz podać kluski śląskie jako dodatek do różnorodnych dań, na przykład z sosem pieczeniowym, gulaszem czy jako samodzielne danie z posypką z chleba tartej i bułki tartej podsmażonej na maśle. Smacznego!