Przepis na kluski śląskie z masłem 📖

Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 100 g masła

Wykonanie:
1. Ziemniaki obierz, zmyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
2. Odciskaj sok z ziemniaków przez sitko, aby oddzielić od nich nadmiar płynu.
3. Do odciśniętych ziemniaków dodaj jajka i sól, następnie dokładnie wymieszaj.
4. Stopniowo dodawaj mąkę, wyrabiając ciasto ręką.
5. Ciasto powinno być elastyczne, ale nie lepiące się do rąk. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodaj jeszcze nieco mąki.
6. Ciasto podziel na kilka części i formuj z niego długie wałki o grubości około 2 cm.
7. Każdy wałek pokrój na kawałki o długości około 1 cm.
8. Na dużym garnku zagotuj wodę, dodaj szczyptę soli i gotuj na małym ogniu.
9. Wrzuć porcję klusek do wrzącej wody. Gotuj je przez około 3-4 minuty, aż wypłyną na powierzchnię.
10. Wyjmij gotowe kluski łyżką cedzakową i odkładaj na talerz.
11. W osobnym garnku rozpuść masło na małym ogniu, aż się całkowicie roztopi.
12. Na gorące kluski polej roztopionym masłem.
13. Kluski śląskie z masłem są gotowe do podania.

Smacznego!

Podobne przepisy

kluski śląskie sos
kluski śląskie bezglutenowe
dobre kluski śląskie
domowy kluski slaskie
kluski śląskie farsz