Przepis na kluski śląskie z serem 📖

Przepis na kluski śląskie z serem:

Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 1 jajko
- 250 g mąki
- 150 g sera twarogowego
- sól

Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Odsącz z nich nadmiar soku.
2. Do startych ziemniaków dodaj jajko i mąkę. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.
3. Ciasto posól i odstaw na około 15 minut, aby mąka wchłonęła wilgoć.
4. W międzyczasie, gotuj w garnku osolone wrzątkiem.
5. Na płaski blat wysypany mąką wyłóż niewielką porcję ciasta. Z rozwałkowanego ciasta wytnij prostokątne kawałki.
6. Kiedy woda w garnku zacznie wrzeć, wrzucaj kluski. Gotuj przez około 5-7 minut, aż wynurzą się na powierzchnię.
7. Wyjmij kluski łyżką cedzakową i odstaw na talerz.
8. Ser twarogowy rozgnieć widelcem na gładką masę.
9. Na talerzu ułóż kluski i podawaj z serem twarogowym.
10. Smacznego!

Podobne przepisy

kluski śląskie sos
najprostszy kluski śląskie
kluski śląskie z masłem
kluski śląskie miękkie
klasyczny kluski śląskie