Przepis na koku sushi ryż 📖
Składniki:- 2,5 filiżanki ryżu do sushi
- 3,5 filiżanki wody
- 0,5 filiżanki octu ryżowego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- Nori (czarne algi)
- Wypełnienia (np. świeża ryba, surowe warzywa, omelet)
- Wasabi
- Sojowy sos
Instrukcje:
1. Wypłucz ryż pod bieżącą wodą, aż woda zostanie klarowna. Odstaw na 30 minut, aby się namoczył.
2. W dużym garnku połącz wodę z ryżem i zagotuj na dużym ogniu. Następnie zmniejsz ogień do minimum, zakryj garnek i gotuj przez 15 minut.
3. Po 15 minutach wyłącz ogień i pozostaw ryż na kolejne 10 minut, aby zaparował.
4. W małej misce wymieszaj ocet ryżowy, cukier i sól, aż cukier się rozpuści.
5. Przenieś ugotowany ryż do dużej miski i delikatnie polej go przygotowanym mieszanką octu. Skąp ryż drewnianą łyżką, aby nie uszkodzić ziaren.
6. Przykryj ryż wilgotną ściereczką i pozostaw do ostygnięcia.
7. Przygotuj swój ulubiony wypełniacz, taki jak świeża ryba, surowe warzywa lub omelet.
8. Na miejsce do sushi połóż otwartą, czarną algę nori.
9. Nałóż niewielką ilość koku ryżu na nori i delikatnie rozprowadź go na całej powierzchni, pozostawiając niewielką przestrzeń na końcu.
10. Umieść wybrane wypełnienie na środku ryżu, równolegle do końca nori.
11. Zwilż końcówkę nori wodą i delikatnie zroluj sushi, zaczynając od strony z wypełnieniem. Użyj lekkiego nacisku, aby sushi dobrze się skleiło.
12. Powtórz kroki 8-11, aż wykorzystasz cały ryż.
13. Przed podaniem koku sushi możesz pokroić na równą wielkość lub podać w całości.
14. Podawaj z wasabi i sojowym sosem jako dodatkami.
Smacznego!