Przepis na kopytka dyniowe 📖

Składniki:
- 400 g dyni
- 500 g ziemniaków
- 200 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- gałka muszkatołowa (opcjonalnie)

Wykonanie:
1. Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie. Gotuj do momentu, aż będą miękkie.
2. Dynię obierz, usuń nasiona i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie ugotuj w osolonej wodzie, aż będzie miękka.
3. Odcedź ziemniaki i dynię, a następnie zmiksuj je razem, aby uzyskać jednolitą masę. Możesz to zrobić za pomocą blendera lub tłuczka do ziemniaków.
4. Dodaj jajko do masy z ziemniaków i dyni, dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, jeśli chcesz.
5. Stopniowo dodawaj mąkę, mieszając całość łyżką lub wyrabiając ręcznie.
6. Wyrabiaj ciasto, aż składniki dobrze się połączą i będą tworzyć jednolitą masę.
7. Na stolnicy podsypanej mąką uformuj z ciasta wałek o grubości około 1-2 cm.
8. Pokrój wałek na kawałki o długości około 3-4 cm. Możesz zostawić je prostokątne lub nadać im charakterystyczną kształt kopytek, które przypominają kopyta.
9. Gotuj kopytka w osolonej wodzie przez około 3-4 minuty, aż wypłyną na powierzchnię.
10. Wyłóż gotowe kopytka na talerz, polać masłem i podawać od razu.

Smacznego!

Podobne przepisy

babeczki dyniowe
ciasteczka dyniowe
pancakes dyniowe
leniwe dyniowe
frytki dyniowe