Przepis na kopytka kwestia smaku 📖

Kopytka to tradycyjne polskie danie, które przygotowuje się z ziemniaków. Oto prosty przepis na smaczne kopytka:

Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź je, pozwól ostygnąć i zgnieć na puree.
2. Do ziemniaków dodaj jajko, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj.
3. Stopniowo dodawaj mąkę, mieszając ciasto, aż składniki się połączą i utworzą jednolitą masę. Ciasto powinno być miękkie, ale nie lepiące się.
4. Na stolnicy posypanej mąką wyrobij ciasto, dzieląc je na kilka części.
5. Każdą część ciasta rozwałkuj na grubość około 1 cm i pokrój na równomierne prostokąty.
6. Każdy prostokąt podważ lekko nożem i zroluj w kształt "kopytek".
7. Gotuj kopytka w osolonej wodzie, wrzucając je pojedynczo. Gotują się przez około 2-3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię.
8. Wyjmij gotowe kopytka z wody łyżką cedzakową i odłóż na talerz.
9. Możesz podawać kopytka na ciepło, np. z sosem grzybowym lub smażonymi cebulkami, lub też polać je masłem i posypać natką pietruszki.

Życzę smacznego!

Podobne przepisy

kopytka tradycyjne kwestia smaku
wz kwestia smaku
impreze kwestia smaku
indyka kwestia smaku
jagodzianki kwestia smaku