Przepis na jagodzianki kwestia smaku 📖
Przepis na jagodzianki:Składniki:
- 400g mąki pszennej
- 50g drożdży
- 2 łyżki cukru
- 200ml ciepłego mleka
- 80g margaryny
- 2 jajka
- szczypta soli
- 500g świeżych jagód
- 2 łyżki cukru pudru
- olej (do smażenia)
Wykonanie:
1. W misce rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj łyżkę cukru i odstaw na kilka minut, aby drożdże zaczęły działać.
2. Do miski dodaj mąkę, resztę cukru, jajka, roztopioną margarynę oraz szczyptę soli. Wlej rozpuszczone drożdże z mlekiem.
3. Wszystkie składniki w misce wymieszaj, a następnie wyrabiaj ciasto przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Odstaw ciasto na około godzinę, aby podwoiło swoją objętość.
4. Jagody umyj i osącz.
5. Po wyrośnięciu ciasta podziel je na mniejsze porcje i formuj małe placuszki, do środka wkładając po kilka jagód. Dokładnie zamknij ciasto wokół owoców.
6. Na rozgrzaną olejem patelnię wyłóż jagodzianki i podsmażaj z obydwu stron na złoty kolor.
7. Gotowe jagodzianki posyp cukrem pudrem i podawaj na ciepło.
Smacznego!