Przepis na kopytka serowe 📖
Składniki:- 500 g ziemniaków
- 250 g sera twarogowego
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
1. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
2. Odcedzić ziemniaki i przepuścić przez praskę albo dokładnie rozgnieść widelcem.
3. Twaróg również przepuścić przez praskę, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
4. W dużej misce połączyć zmielone ziemniaki, ser twarogowy, jajko i mąkę.
5. Wymieszać wszystkie składniki, aż powstanie jednolite ciasto.
6. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
7. Na stolnicy wysypanej mąką uformować wałek o średnicy około 2 cm.
8. Wałek pokroić na małe kawałki - kopytka.
9. Kopytka ułożyć na desce lub tacce posypanej mąką, aby się nie skleiły.
10. W dużym garnku zagotować osoloną wodę.
11. Do gotującej się wody wrzucić kopytka i gotować przez około 5 minut, aż będą wypłynęły na powierzchnię.
12. Wyjąć kopytka cedzaką albo durszlakiem.
13. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kopytka na złoty kolor z każdej strony.
14. Podawać od razu, np. z sosem pomidorowym, lub posypać startym serem.
Smacznego!