Przepis na pączki serowe 📖
Składniki:- 500 g sera białego,
- 4 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 1 szczypta soli,
- olej do smażenia.
Wykonanie:
1. W jednej misce rozgnieć ser za pomocą widelca, a następnie dodaj do niego jajka, cukier, cukier waniliowy i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj.
2. Stopniowo dodawaj mąkę, ciągle mieszając, aż składniki się połączą i otrzymasz gładkie ciasto.
3. Odstaw ciasto na około 15 minut, aby odpoczęło.
4. W dużym garnku rozgrzej olej. Upewnij się, że jest wystarczająco głęboki, aby pączki mogły swobodnie unosić się podczas smażenia.
5. Wilgotnymi dłońmi formuj małe okrągłe kuleczki z ciasta i delikatnie wrzucaj je do gorącego oleju. Możesz również nadać im inny kształt, jeśli wolisz.
6. Smaż pączki z obu stron na złoty kolor. Może to zająć około 3-4 minut.
7. Gdy pączki będą gotowe, wyjmij je łyżką cedzakową i osącz na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
8. Gotowe pączki serowe możesz posypać cukrem pudrem lub podać z ulubionym dżemem.
Pączki serowe najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe. Smacznego!