Przepis na kopytka szpinakowe 📖
Przepis na kopytka szpinakowe:Składniki:
- 500g ziemniaków
- 200g świeżego szpinaku
- 1 jajko
- około 150g mąki
- sól
- gałka muszkatołowa
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki tartej bułki
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Odcedź je i odstaw do ostygnięcia.
2. Szpinak opłucz, osusz i posiekaj na mniejsze kawałki.
3. Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub rozgnieć widelcem, następnie wymieszaj z jajkiem.
4. Dodaj do masy ziemniaczanej szpinak, mąkę, szczyptę soli i gałkę muszkatołową. Dobrze wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.
5. Ciasto podziel na kilka części i uformuj z nich długie wałeczki o średnicy około 2-3 cm.
6. Wałeczki pokrój na małe kawałki, którym nadaj charakterystycznego kształtu kopytek, np. spłaszczając je widelcem.
7. Gotuj kopytka w osolonej wodzie przez około 3-4 minuty, aż wynurzą się na powierzchnię.
8. Przełóż kopytka na sitko, aby odcedzić wodę.
9. W rondlu rozpuść masło i podsmaż w nim tartą bułkę, aż będzie miała złoty kolor.
10. Do rondla dodaj odcedzone kopytka i delikatnie wymieszaj, aby się je równomiernie obtoczyły w bułce.
11. Kopytka szpinakowe są gotowe do podania. Podawaj je na talerzach, posypując np. natką pietruszki lub parmezanem.
Smacznego!