Przepis na kopytka z mąką ziemniaczaną 📖
Składniki:- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki pszennej
- Sól
Przygotowanie:
1. Pobielamy ziemniaki i gotujemy do miękkości.
2. Odcedzamy ziemniaki i odstawiamy do ostygnięcia.
3. Ziemniaki przeciskamy przez praskę i przekładamy do dużej miski.
4. Dodajemy jajko, sól i dokładnie mieszamy.
5. Stopniowo dodajemy mąkę, ciągle mieszając, aż powstanie jednolite ciasto.
6. Wykładamy ciasto na stolnicę posypaną mąką i wyrabiamy je przez kilka minut, aż będzie elastyczne.
7. Formujemy kopytka - na stolnicy wałkujemy ciasto na grubość około 1 cm i kroimy w prostokąty o długości około 5 cm.
8. Gotujemy w osolonej wodzie przez około 5-7 minut, aż kopytka wypłyną na powierzchnię.
9. Odcedzamy kopytka i podajemy je na talerzach, posypane np. skwarkami lub zasmażaną cebulką.
Smacznego!