Przepis na kotlety mielone pieczone w piekarniku 📖
Oto przepis na kotlety mielone pieczone w piekarniku:Składniki:
- 500g mielonej wołowiny lub wieprzowiny
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- opcjonalnie: 1 łyżeczka musztardy
Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C i przygotuj blachę do pieczenia, wyłożoną papierem pergaminowym.
2. W dużym naczyniu wymieszaj mięso mielone, posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek, jajko, bułkę tartą, natkę pietruszki, sól, pieprz, paprykę i opcjonalnie musztardę. Wymieszaj dokładnie, aż składniki się połączą.
3. Formuj z mięsa kuliste kotlety i układaj je na przygotowanej blasze, zachowując pewną odległość między nimi.
4. Piecz kotlety w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 minut, do momentu, gdy będą zdrowo zarumienione i w pełni ugotowane. Możesz sprawdzić gotowość, wbijając w jedno z mięsnych kulek nóż - jeśli wypływa z niego klarowny sok, to kotlety są gotowe.
5. Po upieczeniu, wyjmij kotlety z piekarnika i pozostaw je na chwilę, aby się odrobinę ostygły. Następnie podawaj je z ulubionymi dodatkami, takimi jak ziemniaki, surówka czy sos.
Smacznego!